Úrkúti-őskarszt: 2013-ban az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban

hirek Urkuti-oskarszt TT 2005Az "Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban" 2013-ban az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi terület

A cím adományozásával idéntől minden évben egy-egy kiemelkedően érdekes földtani értékre szeretnénk felhívni a figyelmet, ahol a földtani természetvédelem, a bemutatás vagy a környezeti nevelés szempontjából példaértékű összefogás valósult meg.

A geopark gazdag földtani öröksége akkor lehet valóban a helyi közösségek "kincse", ha védelméért, bemutatásáért aktívan tesznek a közösség tagjai és az érintett szervezetek is.

Ajka közelében, Úrkúton az egykori mangánérc bánya területén a ma már földtani bemutatóhelyként működő, vadregényes szépségű Úrkúti-őskarszt természetvédelmi területen első alkalommal 2005-ben valósultak meg jelentős beavatkozások, amikor a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, az önkormányzat, a helyi civilek és a bányavállalkozó összefogásával egyebek mellett tanösvényt alakítottak ki, és kiépítették a töbörsor biztonságos bejárását lehetővé tevő lépcsőket is. urkut falunap 2013 sokasag web 345A faluban egykor sokaknak munkát adó bányaterületen kialakított bemutatóhely idővel felújításra szorult, így 2012 nyarán Úrkút önkormányzata, az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület önkéntesei és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – a Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete – munkatársai közösen, példaértékű összefogással újították fel. A felújítást ismét támogatta a Mangán Bányászati és Feldolgozó Kft. is.

A helyi szereplők itt is fontosnak tartják a település jelentős földtani értékének megőrzését és bemutatását, a falu életében egykor fontos szerepet játszó bánya emlékének ápolását. A geopark EGN és GGN tagságáért beadott pályázat helyszíni értékelő terepbejárás egyik állomása az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi terület volt, ahol a bírálók a helyi közösség képviselőivel is találkoztak. A település a terület megújulását 2012. augusztus 20-án az őskarszt területén hangulatos rendezvénnyel ünnepelte meg.

urkut falunap 2013 tancolo gyerekek web 345Programok az Úrkúti-őskarsztról és őskarsztban

A terület 2013-ban az év földtani értékeként számos programmal várja az érdeklődőket. Áprilisban több mint 40 fő részvételével geotúra keretei között mutattuk be az őskarsztot. Az Európai Geoparkok Hete és a Bányászati Nyílt Napok keretei között májusban "Több szem többet lát" geológiai és botanikai túrán – a bizonytalan időjárás ellenére is – több mint 20 fő ismerkedett a falu környékén megtalálható geológiai és botanikai érdekességekkel, majd az őskarszt területén a természetvédelmi területtel. A túrát követően a Bakony–Balaton Geopark kulturális öröksége című fotókiállítást és a környék ásványait bemutató tárlat megnyitóján várta az érdeklődőket az önkományzat, az civil szervezet és a nemzeti park igazgatóság a település közösségi házában.

szentgali-kolik 03 egri csaba 345 webA Nemzeti Parkok Hete zárórendezvényeként júniusban a település kórusai és tánccsoportjai léptek fel a természetvédelmi területen, és több mint 150 fő, a falu apraja-nagyja ünnepelte együtt az "Év Földtani Értéke" elismerést! Ezen a napon a közeli Szentgáli-kőlik barlangot is kedvezménnyel látogathatták a bejelentkezők!

Örvendetes, hogy már több csoport is kért vezetett túrát az őskarszt területére a geoparktól; néhány csoport a szomszédos Szentgáli-kőlik barlang meglátogatása előtt vagy után egészíti ki a nap programját az őskarszt meglátogatásával.

Az év során a nemzeti park igazgatóság által szervezett Bakony–Balaton Geopark Vetélkedőjáték Úrkúttal kapcsolatos feladatok révén, július-augusztus fordulóján a Művészetek Völgye Fesztiválon, augusztus 10-én egy újabb geotúra keretei között, szeptember elején az Európai Geopark Konferencián, majd a fővárosban szeptember 28-29-én megrendezésre kerülő Földtudományos Forgatagon volt lehetőségünk a diákok, geoturisták, geoparkokban dolgozó szakemberek és a nagyközönség "figyelmébe ajánlani" az Úrkúti-őskarszt csodálatos sziklavilágát és azt a nagyszerű összefogást, ami ennek a területnek a megújulását eredményezte. Október 14-én a helyi és környékbeli iskolák diákjait és óvodásait Geonapra vártuk az őskarsztba, hogy játékos feladatokat oldjanak meg a területtel kapcsolatban és minél jobban megismerjék, megszeressék a település földtani kincsét. A programra több mint kettőszáz gyerek érkezett, az állomásokon megismerkedhettek a Bakony–Balaton Geoparkkal, földtani értékeivel, az őskarszt kialakulásával, az egykori bányászat történetével. A szervezésben segédkezett Úrkút önkormányzata és az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület önkéntesei is.

urkut falunap 2013 osszefogas web 690