Alsóörs földtani kincsei: 2016-ban az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton UNESCO Geoparkban

Alsoors Vorosko-banya tanseta 4 Korbely Barnabas 345A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI), mint a Bakony–Balaton UNESCO Geopark irányító szervezete 2013 óta minden évben e cím adományozásával hívja fel a figyelmet egy-egy, földtani szempontból kiemelkedően érdekes területre, ahol a földtani természetvédelem, a bemutatás vagy a környezeti nevelés szempontjából példaértékű összefogás valósult meg. A szervezet ezzel is szeretné elősegíteni, hogy a geopark helyi közösségei valóban magukénak érezzék a településük közelében fellelhető földtani kincseket, és az igazgatósággal karöltve tegyenek is azért, hogy ezek az értékek mindenki számára megközelíthetők, bemutathatók legyenek. Egy szépen kitisztított, folyamatosan karbantartott, közérthető tájékoztató táblákkal bemutatott egykori bányaudvar, földtani feltárás vagy más földtudományi érték így akár iskolások, családok élményszerű ismeretszerzését is segítheti és a környék geoturisztikai kínálatát is bővítheti.

A település és környéke gazdag földtani értékekben: a félsivatagos környezetben, ősi folyók mentén nagyjából 260 millió éve lerakódott üledékekből képződött vörös homokkő alapvetően határozza meg a település- és tájképet. Alsóörsön számos szép épület, kerítés és támfal dicséri a kőbányászok, kőfaragók (ritzerek) fáradságos munkáját, újabban pedig nyári alkotótáborokban „keltik életre” ezt a jól faragható kőzetet. Felszínre bukkannak itt a Balaton-felvidék legidősebb kőzetei (agyagpala, porfiroid) is, amelyek a déli féltekén több mint 400 millió éve hullámzó tengerek, vulkánkitörések emlékeit hordozzák. Geológiai értelemben tehát Alsóörs a Balaton-felvidék „idősebb arcát” mutatja, de az itt élő – megfáradtnak egyáltalán nem tűnő, aktív – közösség a jelek szerint gondos és büszke örököse ennek az ősi világnak.

Alsóörs önkormányzata támogatásával és a BfNPI szakmai segítségével 2015-ben a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület a Csere-hegyen található, mára elhanyagolt Vöröskő-bánya tanséta megújítását kezdte el. A munkát a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával, a „Gaia-tábor” elkötelezett önkénteseinek bevonásával végezték el. Az információs táblák felújítását idén tavasszal fejezi be az egyesület.

Alsoors Vorosko-banya tanseta Pangea Gaia tabora Korbely Barnabas 690

Alsoors cimere felirattalA kirándulóhelyként is figyelmünkre érdemes földtani értékeket 2016-ban változatos programokkal mutatják be a geopark szakemberei. Április 4-én Korbély Barnabás, a Bakony–Balaton Geopark Csoport vezetője tart előadást Alsóörsön a geoparkról, illetve a környék földtani értékeiről. Áprilisban a Föld Napja alkalmából játékos, terepi geonapot szerveznek iskolások részére. Május 8-án a Nyitott Balaton rendezvénysorozat keretei között, június 4-én az Európai Geoparkok Hetén vezet geotúrát Alsóörsre az igazgatóság egy-egy geotúra-vezetője, Sárdy Julianna és Pardi Melinda. A júliusi Művészetek Völgye Fesztiválon (Kapolcs), illetve a novemberi Földtudományos Forgatagon (Budapest) az Év Földtani Értékéről tölthet ki geototót a mindig nagyszámú érdeklődő, a kitöltők között pedig értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A felújításról és az „Év Földtani Értéke a Geoparkban” elismerésről az Európai Geoparkok Hálózatának hírlevelében és Facebook oldalán is hírt adott a geopark. Várhatóan a nyár folyamán külföldi szakemberek is ellátogatnak a helyszínre, mivel a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark négy évente esedékes újraértékelésére idén kerül sor.