Újabb négy évre megkaptuk az UNESCO Globális Geopark elismerést!

Bakony-Balaton UNESCO Globalis Geopark logo webA Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban alapított Bakony–Balaton Geopark 2012-ben sikeresen pályázott a Globális Geopark Hálózat tagságára, 2015 őszén pedig megkapta az UNESCO Globális Geopark címet, amely elismerés azonos értékű a Világörökség, illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal. Az UNESCO Globális Geopark megnevezés és védjegy fontos eleme az új Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programnak, amit 2015. november 17-én fogadott el a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A 195 tagállamot tömörítő nemzetközi szervezet tehát jogi értelemben is befogadta a Globális Geopark Hálózat tagjait, köztük a magyarországi Bakony–Balaton Geoparkot és a magyar–szlovák határon átnyúló Novohrad–Nógrád Geoparkot.
Bakony-Balaton Geopark Tapolcai-medence foto Szenthe Zoltán 700
A Tapolcai-medence tanúhegyei | Fotó © Szenthe Zoltán

A geopark koncepció születése az 1990-es évek közepére tehető, elismervén a jelentős földtudományi örökséggel rendelkező területek megőrzésének és fenntartható fejlődésük segítésének egyre erősödő igényét. A 2000-ben életre hívott Európai Geopark Hálózat és nyolc kínai geopark az UNESCO támogatásával 2004-ben alapította meg a jelenleg (2017 februárjában) már 119 tagot számláló Globális Geopark Hálózatot. A tájak és földtani képződmények fontos tanúi Földünk fejlődésének, a geoparkoknak pedig akár kulcsszerepük lehet a fenntartható fejlődésben. A geoparkok már a kezdetektől többnyire alulról építkező, a helyi közösségek részvételén alapuló megközelítést érvényesítettek működésükben, hogy biztosítsák az adott terület földtudományi értékeinek megőrzését és fenntartható hasznosítását a tudomány, oktatás és kultúra területén. Mindemellett a geoturizmus fejlesztésével a geológiai örökség a fenntartható helyi gazdaság egyik alapja is a geoparkokban.

Bakony-Balaton UGG revalidation certificate 2017-2020 webA geopark hálózat minőségorinetált jellegének megfelelően nem elegendő csupán bejutni a nemzetközi szervezet tagjainak sorába, hanem a magas szintű elvárásoknak folyamatosan meg is kell felelni. Ennek biztosítása érdekében az UNESCO négy évente újraértékeli a geoparkokat: először egy terjedelmes, az elmúlt időszak tevékenységét részleteiben is ismertető beszámolót kell benyújtani a szervezet párizsi központjába, majd az UNESCO megbízásából két független külföldi szakértő érkezik az érintett geoparkba, hogy az elért eredményeket a terepen is ellenőrizze, és hogy személyesen is konzultáljon a helyi szakemberekkel, együttműködő partnerekkel. A Bakony–Balaton UNESCO Geopark első újraértékelésére 2016-ban került sor: dr. Marie-Luise Frey (Németország) és dr. Alessandra Casini (Olaszország) szakértőket július végén fogadtuk. Felkeresték geoparkunk számos földtudományi, ökológiai és kultúrtörténeti értékét, a BfNPI által üzemeltett látogatóközpontokat és bemutatóhelyeket tekintettek meg, illetve különböző helyszíneken, eseményeken kollégáinkkal és külső partnereinkkel is találkoztak.

2017 januárjában nagy örömünkre megkaptuk az UNESCO hivatalos levelét arról, hogy – különböző ajánlások megtétele mellett – a Bakony–Balaton Geopark újabb négy évre (2017–2020) elnyerte az UNESCO Globális Geopark megnevezés és védjegy használatának jogát, azaz ún. „zöld kártyát” kapott. Február 2-án végül – Irina Bokova UNESCO főigazgató aláírásával – megérkezett az elismerés meghosszabbításáról kiállított oklevél is! Azért is vagyunk büszkék a pozitív döntésre, hiszen 2016 volt az első olyan év, amikor a teljes újraértékelési folyamatot a következetesen magas elvárásokat megfogalmazó UNESCO „vezényelte le”, így a hivatalos döntést is az UNESCO Globális Geopark Tanács terjesztette fel főigazgatói aláírásra. (Nem megfelelő színvonalú működés, komolyabb problémák esetén az adott geopark „sárga lapot” kap, és két év alatt pótolnia kell a hiányosságokat. Ha esetleg ez az előrehozott újrarétékelésig sem sikerülne, akkor „piros lap” átadása mellett az adott geoparkot kizárják a szervezetből).


A Bakony–Balaton UNESCO Geopark geoturisztikai látogatóhelyek, geotúrák, barlangi overallos kalandtúrák, iskoláknak szervezett terepi geonapok, geotáborok, vetélkedők és – hazánkban egyedüliként – nyílt geotúra-vezető képzések révén népszerűsíti a térség kiemelkedően sokszínű földtani, ökológiai és kultúrtörténeti örökségét.

geomaniahoz
Geotúra-vezetők képzése a Káli-medencében
Fotó © Korbély Barnabás

A geopark küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése is, a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával.

A geoparkot irányító Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és partnerei bekapcsolódnak a földtudományi oktatásba illetve partnereivel együtt földtudományi értékeink kezeléséből is kiveszi a részét (pl. geológiai alapszelvények megtisztítása, tanösvények kialakítása).

A Bakony–Balaton Geopark tehát jóval több, mint csupán földtani csodaország!

További információ az UNESCO Globális Geoparkokról az UNESCO angol nyelvű weboldalán.

 

 

 

 

 

Geotúrák, geoesemények

április 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
május 2024
h k sze cs p szo v
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra