Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra a Koloska-völgyben és interaktív geoséta családoknak a Lóczy-barlangnál

Geotúránk első részében, 10:00 órától egy izgalmas geotúrán ismerheted meg a Koloska-völgyet, majd 14:00 órától egy interaktív geoséta indul családoknak, melynek keretében a felnőtt résztvevők kedvezményes belépőjegyet válthatnak a Lóczy-barlangba!

sj 20211127 01 700

Geotúránk bevezető szakasza alkalmat ad arra, hogy felidézzük az egykor külön településként létező Arács történelmi múltját és megemlékezünk híres szülötteiről a temető sírköveinek, védettséget élvező gyönyörű műemlék épületeinek segítségével. Elhagyva a települést kellemes, pihentető ösvényen a Sándor-hegy mellett kanyargó ösvényen érkezünk meg a festői szépségű Koloska-völgybe, ahol egy teljesen új világba csöppenünk. Választ kaphatunk arra, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, és miért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol mintha össze-vissza tologatták volna a bútorokat.

sj 20211127 02 700

A tisztást elérve a karsztvizekkel kötünk ismeretséget a forrás visszaduzzasztott tavacskájánál, miközben a gyerekeknek kipróbálhatják egy hatalmas, mászásra kiválóan alkalmas fűzfa ágait. Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves „ördögszántás” karsztbokor erdejébe, amely különleges állat- és növényvilággal lepi meg az odalátogatót.
A Tamás-hegy 315 méter magas tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. Ezután egy kis ereszkedés következik, közben megpihenhetünk egy griffmadár fészket idéző rejtélyes kőkoszorúban, ahol szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből.

sj 20211127 03 700

A Lóczy-barlang gigantikus ferde mennyezetén üldögélve a 220 millió éves Füredi Mészkő tűzkőgumókkal mintázott vastagpados megjelenését csodálhatjuk meg, amihez háttérképül a Balaton szolgál. Ez után bebocsátást nyerünk a Lóczy-barlangba és megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait.

Összefoglalva geotúránk állomásain a Föld történetének középidejébe induló idővonatra válthatunk jegyet.
Képzeletben elénk tárul a Tethys-óceán végtelen víztömege: megidézzük élettől nyüzsgő zátonyait, lemerülünk langyos, jól átvilágított vizeibe, és nem félünk leszállni mélységeibe, a sötétség birodalmába sem, ahol a tengeralatti vulkánosság bíbor színben izzó lávakígyói vezetnek minket. Utunk során nemcsak közvetlen közelről vesszük szemügyre, hanem meg is másszuk, megtapintjuk, „megcsepegtetjük”, és madártávlatból is megnézzük ennek a csodálatos letűnt világnak kézzelfogható emlékeit, a legkisebbeknek pedig geomesével kedveskedünk, ami egy ősöreg szikla és egy kis gyík barátságáról szól.


Találkozási hely: Balatonarács, vasútállomás
GPS:
 46.962294, 17.898212  Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2021. november 27. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Arács – Sándor-hegy – Koloska-völgy – Tamás-hegy – Jókai-kilátó – Lóczy-barlang
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2021. november 26. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Ez a geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012