Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Patakmedres, ikervíznyelős geotúra Herenden

Sok tekintetben újszerű, kalandozó geotúrára várjuk azokat, akik vállalják, hogy nekivágnak járatlan ösvényeknek, és akik kedvüket lelik abban, hogy rejtett titkok nyomába erednek. Utunk több szakaszán feladjuk a jelzett turistaút kényelmét egy kis kalandért, és azért, hogy többet láthassunk. A természetes ösvény, amit be fogunk járni, kezdetben a Déli-Bakonyból a Magas-Bakonyba átvezető Aranyos-patak medre mentén, majd szikla kibúvások alkotta gerincen vezet

sj 20211218 03 700

Herendtől néhány percre egy eredeti szépségében megőrzött fás legelő mellett veszünk búcsút autóinktól, hogy néhány órára elfelejtsük a civilizációt. A Vejem-kő különleges hangulatú, felhagyott kőfejtőjében, képzeletben elmerülünk a kréta időszaki tengerben, melynek kővé vált élővilágával, kézzel fogható, valóságos kapcsolatba kerülhetünk, és érdekes formákat fedezhetünk fel a sziklákban. Az Aranyos-patak medrét követve hatalmas gömbölyűre formált, változatos színű és mintázatú kavicsokra bukkanunk, melyeknek egyenként is rendkívül izgalmas történetük van: kezünkbe foghatjuk az óriásivá nőtt egysejtűeket, melyek Szent László pénze néven vonultak be több nemzet mondavilágába, vörös jáspisokat, barna májopálokat tarthatunk az erdőbe beszűrődő napfény felé.

sj 20211218 01 700

A Prédikálószék nevű, különleges formájú, monumentális sziklacsoport mellett meghajolhatunk a természet szobrászművészete előtt, és egy rendkívül izgalmas ősföldrajzi eseménysort eleveníthetünk meg, melyhez pazar színek és izgalmas rajzolatú ősmaradványok tartoznak. Meghallgathatunk egy-két gondolatot a hazai, földtudományos természetvédelem napjainkban zajló előrelépéseiről, és mindannyiunk felelősségéről, hogy mindezt a gazdagságot megőrizzük a következő nemzedékek számára.
Innen néhány méterre két látványos földtani feltárást is megnézünk, a Közös-kúti-árok és a mellette lévő feltárt víznyelő igazán különleges látványt, és érdekes földtörténeti eseményeket "megszemélyesítő" ősmaradványokat tartogat számunkra.

A rövid túra itt véget ér, visszafelé a kényelmes, jelzett turistaúton sétálva megcsodálhatjuk az egykori legelőerdő faóriásait, melyek közül talán az út mellett őrt álló, ős, öreg bükkfa ikrek a legtiszteletreméltóbbak.

Semmilyen különleges képesség és felszerelés nem szükségeltetik, csak kíváncsiság és kalandvágy! A hosszú túra résztvevőivel – idén első alkalommal – egészen a Hárskúti-fennsík pereméig merészkedünk.Tesszük mindezt azért, hogy az erdő rejtekében megtaláljuk a csodálatos víznyelő ikreket és bepillantsunk a Homód-tetői víznyelő (Kőszorosi-eresz) feketén ásító torkába. Egyikhez sem vezet út, ami külön fokozza a felfedezés izgalmát. És akinek még ez sem elég a György-forrásnál csillapíthatja szomját.

Festői szépségű patakmeder, vadregényes erdő, fenséges sziklák, letűnt tengerek gazdag kőbe zárt élővilága fogadja azokat, akik veszik a bátorságot, hogy idegen világokba elmerüljenek!

sj 20211218 02 700

Találkozási hely: Porcelanium - Herendi Porcelánmanufaktúra Látogatóközpont parkolója
GPS: 47.130813, 17.752559  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. február 25., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza: rövid túra 6–7 km, hosszú túra 11 km
Geotúra várható időtartama: rövid túra 4 óra, hosszú túra 6–7 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra útvonala TÉRKÉPEN
Geotúra jellege: térítéses: 1500 Ft/felnőtt; 800 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (2023.02.14. péntek) 16:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a  túravezetőnek.

Köszönjük!

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012