Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Barlangoló geotúra az Alsó-Cuha-szurdok vadregényes sziklavilágában

Március a barlangok hónapja! A kampány célja hazánk látogatható barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, védelmük szükségességének hangsúlyzása. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Ezen alkalomból a geoparkunkat alapító és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „barlangolós” geotúra-sorozatot indít, amelyen kevésbé ismert, de szabadon látogatható barlangokat is megsimerhetsz. Geotúránkon ez alkalommal nem a Cuha-szurdok sokak által jól ismert szakaszát vesszük célba. Rácsodálkozhatunk, hogy a patak további szakasza is lebilincselően izgalmas látnivalókat tartogat.

sj 20220305 01 700

Miután bejártuk az ismert részhez tartozó Kőpince-barlangot – és a hasonló nevet viselő forrásokat – immár hamisítatlan bakonyi hangulatban léphetünk be a Cuha alsó folyásának ámulatba ejtő világába!
Kezdetben szelíden szélesre tárja kapuját a völgy, akár az Alföldön járnánk. Aztán hirtelen összezárnak mellettünk és felettünk a hófehér sziklaóriások, mélyebb lesz a mélység, magasabb a magasság, gigantikus mederbe zuhant kőtömbök riasztják az áthaladót, aki egy szempillantás alatt eltörpül ebben a vadregényes világban. A meredek oldalakban feketén ásító barlangok némelyikéhez bizony kapaszkodni kell, de megéri a fáradságot. A Zsivány-barlang megdöbbentő méretével, a Remete-barlang kacskaringós, mindkét végén nyitott járatával ejti rabul a barlangok régi és leendő rajongóit. Barlangra fel! Ez alkalommal nem kell csúszni-mászni, talpon maradhatunk a számos ritka látnivalót rejtő barlangokban!

sj 20220305 02 700

sj 20220305 03 700

Találkozási hely: Vinye vasúti megállóhely melletti parkoló
GPS: 47.359989, 17.821603  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. március 04., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza: 12 km 
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: nehéz
Geotúra útvonala TÉRKÉPEN
Geotúra jellege: térítéses: 2000 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (2023.03.03., péntek) 16:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

FIGYELEM! A szurdok alsó szakasza lassan, nehezen járható, megfelelő lábbeli szükséges.
A geotúra rendszeres természtjárók számára ajánlott!
A geotúra időtartama miatt nem tudunk menetrendhez igazodni, kérjük – ez alkalommal kivételesen – gépkocsikkal érkezzenek a helyszínre!

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a  túravezetőnek.

Köszönjük!

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012