Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra az ősember festészete nyomában - Lovas Kikötő geotúrák

 

Lovasról induló geotúra-sorozatunk újabb útvonalának nyitó helyszíne a Lovas Kikötő Kávézó, ahol lehetőség nyílik hangulatos kerti asztaloknál egy reggeli ital elfogyasztása mellett meghallgatni a bevezető gondolatokat Lovas értékeiről és a geotúra főbb látnivalóiról.

sj 20240427 01 700

Kezdéseként a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladunk, majd egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek szikla alapzatához érünk, ahol egy eredeti helyzetéből elképesztő mértékben kibillent gyönyörű, rajzolatú mészkő kibúvás kapcsán megidézünk egy több mint 240 millió évvel ezelőtti trópusi óceán élettől nyüzsgő élővilágát. A falu északi részén az európai hírű és teljesen felújított Forrás-hegyi geológiai tanösvény látványos sziklái között további izgalmas fejezeteket villantunk fel az egykori Tethys tenger öbölének „kőbe vésett” krónikájából. Innen a rövid túra résztvevői visszasétálnak a zöld jelzésen Lovasra, a hosszú túra pedig a festői szépségű Malom-völgy mohos sziklái között kanyarog tovább.

Az őskori festékbánya cinóber színű gödrei és sziklái között az eredeti helyszínen próbálhatjuk ki a Neander-völgyi géneket jócskán hordozó hibrid genetikájú embercsoport által használt földfestéket. A lelőhely egyedül álló Európában, hasonlót csak az afrikai kontinensen találunk! Visszafelé a Királykúti-forrásnál frissülhetünk fel, majd a hasonló nevű völgyben már a patak másik ága kísér minket vissza Lovasra vadregényes erdei környezetben, ahol még egy apró barlangba is lehetőségünk lesz bekukkantani.

 

Találkozási hely: Lovas, Fő utca 19., Lovas Kikötő Kávézó - Bisztró bár
GPS: 46.993247, 17.956667   TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2024. április 27., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza:  rövid túra 6 km; hosszú túra 12 km
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Lovas (Lovas Kikötő Kávézó - Bisztró Bár) – Lovasi-séd – Miske-szikla – Felsőörs – Forrás-hegyi geológiai bemutatóhely – Malom-völgy – Királykúti-forrás – őskori festékbánya – Lovas
Geotúra várható időtartama: rövid túra 2,5 óra; hosszú túra 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, teljes ár 3000 Ft/fő; kedvezményes 2000 Ft/fő; gyermek 1500 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával a túra időpontját megelőző nap (2024.04.26. péntek) 20:00 óráig
Szükséges felszerelés:időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zseblámpa, zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A program során készült fotókat felhasználjuk kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető túravezetőnek.

Köszönjük!

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012