Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

szikla tihany Toth Szabolcs webreA Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Bakony–Balaton Geopark irányító szervezeteként a geopark céljainak elérésén dolgozik. Az Igazgatóság tevékenységei közül a geopark működéséhez leginkább a földtani természetvédelem, az öko- és geoturisztikai feladatok illetve az oktatás, szemléletformálás kapcsolódik.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai bemutatóhelyeit ezen az oldalon ismerheti meg, aktuális progamkínálatunkban pedig itt böngészhet. Külön figyelmébe ajánljuk a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvényeit, amelyeken változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket a mi nemzeti parkunkban is!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság több országos jelentőségű védett természeti terület (1 db nemzeti park, 3 db tájvédelmi körzet, 27 db természetvédelmi terület és rengeteg ex lege védett objektum, pl. barlangok), valamint számos Natura 2000 terület természetvédelmi kezelője. A legnagyobb jelentőségű ezek közül az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amelynek területe
(57019 hektár) túlnyomórészt a térség hat korábbi tájvédelmi körzetéből tevődik össze.

Europa DiplomaLogoA Tihanyi-félsziget – kiemelkedő geológiai értékei elismeréseként – 2003 óta Európa Diplomás terület. A növény- és állatvilág (pl. borzas szulák, füles kuvik, óriás énekes kabóca és manna kabóca) ritkaságai az itteni viszonylag enyhe, mediterrán jellegű tihanyi klímának is köszönhetik jelenlétüket. A Pécselyi-medence dimbes-dombos, változatos mikroklímájú tája ad otthont a téltemető egyetlen vadon élő állományának. A kíméletesen természetalakító, hagyományos gazdálkodásnak egyik legszebb, most is csaknem eredeti szépségében látható példája hazánkban ez a tájegység. A Káli-medence apró falvai csodálatosan szép népi építészeti emlékeket rejtenek. Itt él a nemzeti park korábbi címernövénye, a fokozottan védett lisztes kankalin, és itt legelésznek az Igazgatóság szürkemarha gulyái, racka nyájai, melyek szintén közös örökségünk részei. A Tapolcai-medence bazalthegyei nem csak az élettelen természet egyedülállóan érdekes és festői képviselői, hanem számos igen ritka növény- és állatfaj (pl. cselling-páfrány) élőhelyei is. A természeti értékek gazdag sorához társul a római korig visszavezethető, hírneves szőlőkultúra, valamint a szőlőhegyek és községek megannyi építészeti emlékei: a várromok, templomromok, kastélyok, présházak és lakóházak.

medveful kankalin2 Toth Szabolcs webreA Keszthelyi-hegység dolomittömege hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke, ahol a szubmediterrán sztyeplejtőktől kezdve a zárt tölgyeseken és  bükkösökön át, a jégkori maradványokat (pl. medvefül kankalin) őrző hideg szurdokvölgyekig igen sok élőhelytípus megtalálható, különlegesen gazdag flórával és faunával. A Kis-Balaton – a nemzeti park egyetlen olyan tájegysége, mely nem tartozik a Bakony-Balaton Geopark területéhez – nemzetközi jelentőségű madárélőhely. Nádrengetegei nyílt víztükrökkel, mocsárrétekkel, magassásosokkal, zsombéksásosokkal, fűz- és égerligetekkel, bokorfüzesekkel váltakoznak.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján megismerkedhet a térség védett természeti kincseivel, az Igazgatóság tevékenységével és az aktuális hírekkel. Praktikus információt talál látogatóhelyekről, szálláshelyekről, erdei iskola bázisokról. Néhány kattintással nyílt természetismereti- és geotúrák, egyéb túrázási lehetőségek, megvásárolható kiadványok, erdei iskola programok, ingyenesen letölthető ökoturisztikai és oktatási anyagok közül válogathat.

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra