Bevezetés

Hol találjuk a Bakony–Balaton Geoparkot?

A  geopark 3244 km2-es területén számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt egyaránt kiemelkedő. A geopark területe a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található. A Kis-Balaton tájegység kivételével magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területét, valamint a Magas-bakonyi tájvédelmi körzetet, a Somló tájvédelmi körzetet, illetve Fonyód térségét.

BBGp terkep web

Mik a geoparkok céljai?

A geoparkok elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. A geoparkot irányító szervezet és partnerei bekapcsolódnak a földtudományi oktatásba és tudományos kutatásokba, partnereivel együtt földtudományi értékeink kezeléséből is kiveszi a részét (pl. geológiai alapszelvények megtisztítása, tanösvények kialakítása).
A fenntartható jellegű geoturizmuson keresztül egy megfelelően nagy kiterjedésű geopark képes a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni. A geoparkok fontos célja a helyi kézműves termékek, illetve a helyi, vagy biotermesztésű élelmiszerek népszerűsítése is. A Bakony–Balaton Geopark Partner megnevezésnek és logónak, mint magas szintű, a fenntartható fejlődés értékrendje mentén szerveződő szolgáltatások és áruk védjegyének bevezetése révén a területen élő közösségek új fejlődési lehetőséghez jutnak.

Szervezet

bemutatkozunk BfNPI szekhazA Bakony–Balaton Geopark elnevezés nem csak egy területet jelent, hanem egy szervezetet is. Geoparkunk alapító és fenntartó szervezete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, melyen belül a Bakony–Balaton Geopark Csoport dolgozik közvetlenül a geopark programon, illetve az Igazgatóság több munkatársa is részt vesz a geoparkhoz kapcsolódó munkák elvégzésében. Az Igazgatóság célja, hogy a szervezet munkájába bevonja a területen működő illetve élő, a geopark céljaival azonosuló intézményeket, önkormányzatokat, közösségeket, szolgáltatókat és magánszemélyeket, melyek Bakony–Balaton Geopark Partnerekként működnek együtt a geopark szervezetével.

Bakony-Balaton UGG revalidation certificate 2017-2020 webA Bakony–Balaton Geopark 2012 szeptembere óta tagja a Globális Geopark Hálózatnak és az Európai Geopark Hálózatnak. A tagság elnyerését több évi előkészítő munka előzte meg, majd 2011 decemberében a pályázati anyag beadásával jelentkezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ezen szervezetekbe. A következő év nyarán az nemzetközi hálózatok képviseletében két külföldi értékelő szakértő helyszíni bejáráson is részt vett területünkön. A szakértők által elkészített jelentés és a benyújtott pályázati anyag alapján 2012 szeptemberében, a XI. Európai Geopark Konferencián, a portugáliai Arouca Geoparkban hirdették ki pályázatunk eredményét: hazánkban másodikként a Bakony–Balaton Geopark is felvételt nyert a két nemzetközi hálózatba! További komoly előrelépés volt a geoparkok (el)ismertsége tekintetében, amikor 2015 novemberében az UNESCO közgyűlése elfogadta a Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programot: ennek köszönhetően immár – a világörökségi ranggal egyenértékű – UNESCO Globális Geopark címet is viselhetjük!
Geoparkunk legutóbbi, négy évenként sorra kerülő újraértékelése is sikeresen zárult, így a 2021–2024 közötti időszakra ismét elnyertük az UNESCO Globális Geopark megnevezés és védjegy viselésének jogát.

Geoparkunk tevékenységei

A terület gazdag geoturisztikai kínálatával az óvodás gyermekektől az idősekig kívánja megszólítani a földtani folyamatok és látványos képződmények iránt érdeklődőket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – mint a Bakony–Balaton Geopark alapító és fenntartó szervezete, egyben e védjegy tulajdonosa – nagy hangsúlyt fektet a geológiai értékek bemutatására földtani témájú látogatóhelyei, tanösvényei, geotúrái, természetismereti túrái, erdei iskola programjai révén. A földtani értékek népszerűsítését, védelmük fontosságának hangsúlyozását célozzák geotáboraink, melyek négy helyszínen kínálnak kiváló lehetőséget a geopark páratlanul gazdag földtudományos értékeinek élményszerű bemutatására, a földtani folyamatok megértésére.

2009 óta – a Pangea Egyesülettel, a Bakonyalja Barátai Egyesülettel és a Forrásvíz Egyesülettel együttműködve – folyamatosan szervezünk geotúra-vezető tanfolyamokat a geopark különböző térségeiben, így a helyi közösségek lehetőséget kapnak arra, hogy ezzel az újszerű tematikával bővítsék turisztikai kínálatukat.

A területen működő többcélú kistérségi társulások és az Igazgatóság 2011-ben egy közös együttműködési megállapodásban tűzte ki a geopark céljaival kapcsolatos vállalásokat. Több önkormányzattal együttműködve földtani értékek és a bemutatásukat elősegítő infrastruktúra felújítása, karbantartása valósult és valósul meg.

A május–június fordulóján évente megrendezésre kerülő Európai Geoparkok Hetén egyebek mellett geotúrákkal, ismeretterjesztő előadásokkal és vetítésekkel, családi geoparogramokkal, fotókiállítással, külföldi geoparkok bemutatkozásával várjuk az érdeklődőket.

Urkuti-oskarszt gyerekekkel2008 óta – „A mi geoparkunk” alcímmel – minden évben megrendezzük a Bakony–Balaton Geopark Vetélkedőjátékot a geopark területén működő általános iskolák felső tagozatosainak. A vetélkedőjáték célja, hogy a 10–15 éves tanulók játékosan, élményszerűen ismerkedjenek meg az őket körülvevő földtudományi értékekkel, azokról hasznos tudáshoz jussanak, tudatosuljon bennük megőrzésük fontossága. A nyertes csapatok tagjait és a felkészítő pedagógusokat értékes nyereményekkel jutalmazzuk.

Az év földtani értéke a Bakony–Balaton Geoparkban cím adományozásával 2013-tól minden évben egy-egy kiemelkedően érdekes földtani értékre hívjuk fel a figyelmet, ahol a földtani természetvédelem, a bemutatás vagy a környezeti nevelés szempontjából példaértékű összefogás valósult meg a területen működő intézmények, közösségek, cégek és magánszemélyek között. A geopark gazdag földtani öröksége akkor lehet valóban a helyi közösségek „kincse”, ha védelméért, bemutatásáért aktívan tesznek a közösség tagjai és az érintett szervezetek is. Ennek a közös erőfeszítésnek az elismeréseként minden évben egy-egy földtani érték népszerűsítését tűztük ki célul, a helyszínen szervezett programokkal és a Bakony–Balaton Geopark más rendezvényekhez kötődő megjelenései során (pl. Művészetek Völgye Kapolcson, Földtudományos Forgatag Budapesten).

unesco-globalis-geopark-cim-ismetelt-odaitelese-2017

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra