Látogatóhelyek, tanösvények, geotúrák

Itt soroljuk fel a geoparkunkat alapító és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – lejjebb pedig Geopark Partnereink – azon (sorrendben először – akár részben – földtudományi vonatkozású) látogatóhelyeit, tanösvényeit, amelyek a geopark területére esnek. A rövid leírások végén link mutat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park érintett weboldalára, ahol a belépőjegyek, nyitvatartás mindig aktuális adatait és további leírást olvashatnak. Az egyes tájegységek geotúráihoz a geopark érintett weboldalára mutató linket tettünk. Ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett látogatóhelyekre Ön kedvezményes árú belépőjegy váltására jogosult! Tanösvényeink szabadon és ingyenesen látogathatók.

Hegyestu panorama 690


Magas–Bakony


Látogatóhelyek

bukkos k bakony Toth Szabolcs webreErdők Háza, Bakonybél

A Pannon Csillagda közvetlen szomszédságában, az erdőktől övezett falu központjában tavasztól késő őszig várjuk azokat, akiket a Bakony természeti értékei, a hegység földtörténeti múltja, főbb kőzetei, ásványai, érdekes földtani jelenségei érdeklik.

A zirci apátság hajdani magtárát bejárva, a 2012-ben felfrissített kiállításon az egykori erdőrendező mérnök munkájával és eszközeivel, az erdész, vadász és faműves mesterségek tevékenységével ismerkedhetünk – megtudhatjuk, hogy is ment a munka régen, még az informatika eszközei nélkül?

Nyitva tartás, belépőjegy árak, további információ itt.

 

milkyway bakony ladanyi vagott 345Pannon Csillagda Látogatóközpont
Bakonybél

Az egész évben látogatható csillagászati élménycentrum a Magas-bakonyi tájvédelmi körzet szívében, festői völgykatlanban fekvő településen nyitotta meg kapuit 2012-ben.

A fényszennyezéstől jórészt védett terület ideális arra, hogy a a csillagos ég teljes pompájában gyönyörködhessenek a látogatók.

Évszaktól és napszaktól függetlenül a digitális planetáriummal, csillagászati távcsőparkkal (naptávcsővel) és kiállításokkal rendelkező látogatóközpontban csillagászati és űrkutatási ismeretekkel és felejthetetlen "űrbéli" élményekkel gazdagodhatunk évszaktól és napszaktól függetlenül.

Megismerkedhetünk a meteorokkal, újraélhetjük a Holdra szállás és a Mars expedíciók izgalmát, és a filmvetítések során a csillagok, bolygók, fekete lyukak világán túl feltűnnek a Bakony és a Balaton-felvidék csillagfényes tájai is.

Minden egész órában vetített film:

Csillagok birodalma a Balaton-felvidéken
(22 perc, általános iskolás kortól nyugdíjasokig, mindenkinek)

Nyitvatartás, belépőjegyek, további filmek és további információ itt.

Tanösvények

Boroszlan tanosveny 3 Page 4 vagott 345Boroszlán tanösvény, Bakonybél

A Bakonybéltől 3 km-re fekvő Odvaskő Hotel parkolójából, buszmegálló közeléből induló, önmagába visszatérő tanösvény a Kőris-hegy oldalában vezet, hűs bükkösök, sziklák mellett, betérve az Odvaskői-barlanghoz is. A tanösvény névadója, az egész évben zöldellő, védett babérboroszlán. Az útvonalon 8 tábla ad információt a környék természeti értékeiről, köztük a földtani érdekességekről. A 7 km hosszú útvonal rövidített, 2 km hosszú szakasza a barlangnál fordul vissza a kiindulóponthoz.

További információ itt.

Geotúrák

A tájegység geotúráiról itt olvashat.


kolik 01 345Déli-Bakony

Látogatóhelyek

Szentgáli-kőlik

A Herend közelében, Szentgál határában nyíló barlangban értékes régészeti leletek (pl. rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római érmék) is előkerültek a feltáró kutatások során. A „külik” – ahogyan a helyiek nevezik – érdekességei heliktitjei, lemezes kalcitkiválásai, néhány cseppkőoszlop, álló- és függőcseppkövek, valamint a falakat néhol díszítő borsókő. Ha ön szívesen megcsodálná ezt a föld alatti világot, és nem bánja, hogy néhol csupán négykézláb vagy éppen hasoncsúszva tud majd haladni, vegyen részt overallos barlangi kalandtúránkon! Külön élmény lehet, ha a bázistól a bejáratig a helyben bérelhető lovaskocsival utazik. Az alap túrára 10 éves kortól, az extrém túrára 18 éves kortól fogadunk el jelentkezést. Felszerelést biztosítunk, szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetőink a túra teljes ideje alatt segíteni fognak!

Online jelentkezés, nyitvatartás, belépőjegyek, további információ itt.

Úrkúti-őskarszt természetvédelmi terület

rövid leírás

További információ itt.


varpalotai homokbanya 345 188Keleti-Bakony

Látogatóhelyek

Várpalotai homokbánya természetvédelmi terület

A Szabó-féle homokbánya a kisváros egyik utcájából nyílik. Szakképzett vezető kíséretében megcsodálhatjuk az egykori homokbánya látványosan keresztrétegzett homokfalát, mely a valaha itt hullámzott ősi szubtrópusi tenger csiga- és kagylómaradványait őrzi. Hazai viszonylatban egyedülálló, hogy több mint 400 puhatestű faj és közel 100 mészvázat egysejtű faj maradványát találták itt meg. Hajoljon közelebb, és apró csodákat láthat!

Jelentkezés, belépőjegyek, további információ itt.


balatonfured loczy-barlang 2 egri csaba 345 webBalaton-felvidék (kelet)

Látogatóhelyek

Lóczy-barlang, Balatonfüred

A város határában, a Tamás-hegy lábánál nyílik ez a kicsiny barlang, melynek hűvösében tavasztól őszig látványos mészkőrétegeket, borsókő képződményeket, érdekes oldási formákat – "oldási üstöket" – tekinthet meg a látogató. A föld alatti séta során többek között megtudhatjuk, milyen erők hozták létre a barlangot, kik voltak felfedezői, milyen nehezen indult be a barlang "karriere", és mit rejt a Lejtős-folyosó alsó szakasza. A daloskedvűek akár a kiváló akusztikát is kipróbálhatják. A Tamás-hegyen a Jókai-kilátó és az Aranyember útja tanösvény kínál további kirándulási lehetőséget.

Nyitvatartás, belépőjegyek, további információ itt.

Tanösvények

Pele-körút, Csopak

Ammoniterasz es alkotoi 345A természetről nem csak az emberi településektől távol szerezhetünk közvetlen tapasztalatot. A hangyától a csuszkán át az őzig akár kertjeinkben is találkozhatunk képviselőivel, nem beszélve az élettelen társbérlőkről, mint például a patakvíz vagy a kőzet, amelyen az oly fontos kerti talaj kialakul. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság székházának parkjában kanyargó interaktív ösvényen az emberi jelenléthez alkalmazkodott élővilágot mutatjuk be. A Bakony, illetve a Balaton-felvidék kiállított monolitjai az elmúlt félmilliárd év földtörténeti eseményeibe avatnak be.

A földtudományi értékekhez kapcsolódó, ammoniteszre emlékeztető alkotást, az „Ammoniteraszt”  2016 nyarán a Hello Wood alkotótábor keretein belül készítette el a Budapesti Műszaki Egyetem csapata.

A kertben régi magyar gyümölcsfafajtákkal, fűszerkerttel, madárodú-gyűjteménnyel is találkozunk. A tanösvény bejárásához szakvezetés igényelhető.

További információ (jelentkezés) itt.

Alsoors geotura Korbely Barnabas 345Vörös homokkő tanösvény, Alsóörs

A korábban kialakított tanösvény egy példamutató összefogásnak köszönhetően megújult, ezért 2016-ban Alsóörs kapta meg az „Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban” elismerést. A kék sávval jelzett turistaúton megközelíthető, kék T-vel jelzett útvonalon nem csupán a vörös homokkővel mint földtani képződménnyel, de annak feldolgozásával, a környék gazdag kultúrtörténeti örökségével, élő természeti értékeivel is megismerkedhetünk. Képzeletben ellátogatunk néhány olyan UNESCO Globális Geoparkba is, amelyek területén látványos homokkőtájak alakultak ki. A tanösvény 850 méter hosszú, a szintkülönbség 32 méter. A sétát követően érdemes felmennünk a Csere-hegyi-kilátóhoz is, ahonnan gyönyörű körpanorámában lesz részünk!

Geotúrák

A tájegység geotúráiról itt olvashat.


Balaton-felvidék (nyugat)

Látogatóhelyek

Levendula Haz erdei elohelyek 345Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany

A Belső-tó partján épült föl az Európa Diplomás Tihanyi-félsziget természeti értékeit bemutató, a Bakony–Balaton Geopark keleti kapujaként működő látogatóközpont. Lenyűgöző rövidfilmen kísérhetjük végig a Balaton-felvidéki vulkanizmus történetét, majd az interaktív kiállításon is találkozhatunk a térségben lejátszódott földtörténeti eseményekkel és a közben kialakult kőzetekkel, ősmaradványokkal, mi több, egy élethű vulkáni tufagyűrűn is átsétálhatunk. A félsziget gazdag és változatos élő természeti értékeit játékos formában tárja elénk a kiállítás, és záró fejezetként a levendulatermesztésről "mesél". A kültéri kőzetkiállítás, útvesztő, kilátó és a nádas fölé vezető, a tó élővilágát bemutató pallósor is mind-mind marasztalja az idelátogatót.

Nyitvatartás, belépőjegyek, további információ itt.

Tanösvények

Lóczy Lajos tanösvény, Tihany

Hazánk első tanösvényén – őszintén mondhatjuk – nem csupán gyönyörű tájképek tárulnak elénk minden évszakban, hanem különlegesen érdekes és értékes földtani képződményekkel is megismerkedhetünk. Megannyi élőhely mellett elhaladva rádöbbenhetünk a természet sokféleségére: a Nyugati-gerinc tavaszi virágpompája, az Aranyház forráskúp az őszi cserszömörce-színkavalkádban, a Belső-tó melletti ürgetelep nyár derekán, a Barátlakások komorsága télidőn különösen megkapó a gyalogtúrázó számára.
Kulso to panorama Tihany Vers Jozsef 700

További információ itt.

Geotúrák

A tájegység geotúráiról itt olvashat.


Hegyestu 4 Korbely Barnabas 345Káli-medence

Látogatóhelyek

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

Nem csak az egykori bazaltbánya meredek, sokszögletű bazaltoszlopokból álló fala és a Tihanyi-félszigetre, Fonyódra, vagy éppen a Tapolcai-medence tanúhegyeire nyíló csodálatos kilátás miatt érdemes eljönni ide. Egy kicsit időutazókká is válhatunk, ha ellátogatunk a Balaton partjától mindössze néhány kilométerre található Hegyestűre. Megismerhetjük az egykori vulkán múltját, megérthetjük, hogyan alakultak ki a tanúhegyek, és millió évek emlékeivel találkozhatunk a Dunántúli Kőtár kőzettömbjeinek érintésével.

Nyitvatartás, belépőjegyek, további információ itt.

salfold major marhakkal TothSzabolcs webreMajor, Salföld

A majorban régi magyar háziállatfajták mutatkoznak be: pásztorkutyák, szárnyasok, mangalica sertés, racka juh, bivaly és szürke marha emlékeztet minket arra, milyen állatok népesítették be a tanyákat, majorságokat a régi időkben. A juhnyájak és szürke marha csordák nem csak kulturális örökségünk részei, hanem fontos "karbantartói" is a környék füves területeinek, ahol a legeltetésnek köszönhetően ritka, védett növények leltek otthonra. A közeli kőtengerek és más földtani érdekességek múltját és jelenét is szemlélteti a "Regényes park" fotókiállítás, amely a XX. század fordulóján készített képeket ugyanabból a látószögből, mintegy száz évvel később készült fotókkal párosít.

Nyitvatartás, belépőjegyek, további információ itt.

Geotúrák

A tájegység geotúráiról itt olvashat.

 


Tapolcai-tavasbarlang Egri Csaba 345Tapolcai-medence

Látogatóhelyek

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A városka szívében található barlangban igazán emlékezetes élményben lehet részünk: a mélybe vezető lépcsőket követve egy szépen kivilágított barlangi terembe jutunk, ahol idegenvezetőnk az tavasbarlang történetéről mesél. Néhány lépés után csónakba ülhetünk, és a modern megvilágításnak köszönhetően csodálatos, természeténél fogva zöldeskék színű, csillogó víztükrön csónakázhatjuk körbe a barlangjáratot.

A Tapolcai-tavasbarlang nem csak a föld alatti csónakázás élményét nyújtja, hanem egy 700 négyzetméteres, interaktív, természettudományi kiállítással és 3D-s vetítőteremmel is várja a látogatókat.

Tapolcai tavasbarlang Latogatokp cseppkovek 345A 2015 januárjában megnyílt új látogatóközpont egyben a Bakony–Balaton nyugati kapujaként is működik. A Csodálatos karszt elnevezésű kiállítás 10 termében különleges látnivalók kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába és megismerkedhetünk a Bakony–Balaton Geopark földtani örökségével. A térhatású fotók és film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk.

A fogadóépület korszerű beléptető rendszerrel és kulturált vizesblokkokkal, ajándékbolttal várja a tavasbarlang vendégeit.

A kicsit idősebbek emlékezhetnek arra, hogy a régióban folyó bauxitbányászat miatt a 80-as években „eltűnt” a víz a tavasbarlangból, s a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló látványosság csak az ezredforduló táján nyerte vissza eredeti állapotát. Azóta lehet ismét csónakázni az immáron szépen megvilágított és korszerű biztonsági rendszerrel ellátott barlangban.

Nyitvatartás, belépőjegyek, további információ itt.

Tanösvények

Geológiai és botanikai tanösvény, Badacsony

Ha Badacsony, akkor bor, bazalt és Balaton. Hogyan függ össze ez a három badacsonyi "kincs"? Mi mindent rejt a Bakony–Balaton Geopark logójában is megörökített tanúhegy? Milyen földtani érdekességekkel, ritka növény- és állatfajokkal találkozhatunk, ha bejárjuk a mintegy 4 km hosszú útvonalat? A magyar-angol nyelvű táblák segítségével önállóan is rátalálhatunk a válaszokra.

További információ itt.

szt gyorgy h kisapatirol Toth Szabolcs webreBazaltorgonák tanösvény, Szent György-hegy

A Szent György-hegyen járva (is) nagyon sokat kaphatunk a természettől. Ha távolabbra tekintünk, gyönyörű kilátásban lesz részünk, hiszen elénk tárul az egész Tapolcai-medence és környéke: a tanúhegy-testvérek, a borospincék, a szántók, a várromok látványa.

A gyaloglás, hegymenet örömét a meg-megállás, szemlélődés nyugalma váltja fel, amikor a tájékoztató táblák adta információn elgondolkodhatunk.

A bazaltorgonák születése, a Jégbarlang kialakulása, a honos és behurcolt növények küzdelme, a tájhasználat története mind-mind a hegy világának egy-egy részlete.

További információ itt.


Kamon-ko tanosveny BfNP Archivum 01 345Kamon-kő tanösvény, Szigliget

Végigsétálva a szigligeti templomtól induló, majd ugyanoda visszaérkező, kék T jelű ösvényen – amely nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta – a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit ismerhetjük meg. A faluból induló útvonal igazán sokrétűen mutatja be a környék érdekességeit. Nem csak a település becses népi építészeti értékei, hanem a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás, a terület flórája és faunája, a geológiai múlt izgalmas történései is "terítékre kerülnek" a látványban bővelkedő séta során. A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m. Ez a táv kényelmes tempóban (rövidebb pihenőkkel) 2,5-3 óra alatt megtehető.

További információ itt.

Geotúrák

A tájegység geotúráiról itt olvashat.


Keszthelyi-hegység

Látogatóhelyek

Csodabogyós 004 345Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Egész évben, jó időben, rossz időben egyaránt kalandos élmény a barlangban indított overallos barlangtúrák résztvevőjeként a föld alatti járatokban kúszni-mászni és megcsodálni a cseppköveket. A Keszthelyi-hegység keleti peremén nyíló üregben egész évben egy alap és két extrém túraútvonal várja az érdeklődőket (az alap túrán már 10 éves kortól részt lehet venni). A félnapos, testet-lelket megmozgató program során szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetők adnak biztos hátteret a kalandhoz. Barlangi overallt, fejlámpát és sisakot biztosítunk.

A barlang weboldalán található élménybeszámolók önmagukért beszélnek!

A Csodabogyós-barlang saját honlapja

 

Zalaszanto Kotsy-malom kulso Korbely B 345Kotsy-vízimalom, Zalaszántó

A községet csodálatos tájképi környezet övezi, így ideális kiindulópont gyalogtúrákhoz. Itt a Szántói-medencében találkozik a dolomitból és mészkőből álló Keszthelyi-hegység a Déli-Bakonnyal, illetve a Balaton-felvidék bazaltvulkáni területével.

A kis utcácskában megbújó vízimalom kerékházában ma is működő, felülcsapott vízikerék látható. A kiállítás számos más malomipari relikviát is bemutat. A vendégeket játszótér és ajándékbolt is várja.

További információ itt.

Tanösvények

Pele Apo osvenye grafika Pele es denever 345Pele Apó ösvénye, Balatonederics, Balatongyörök

Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb körútból álló, 8.5 km hosszú ösvényünket kifejezetten a gyermekek részére ajánljuk. A térség erdei élőhelyeinek megismertetésére Pele Urat, a nagy pelét hívjuk segítségül, aki amellett, hogy kis unokájából igyekszik rendes pelét faragni,  számunkra is felfedi kedves erdejének megannyi apró titkát.

A tanösvény a térség ismert látogatóhelyeiről (Afrika Múzeum, Szépkilátó, Balatonederics falu, Balatongyörök, Bélap-völgy) közelíthető meg.

További információ itt.


Somló Tájvédelmi Körzet

Tanösvény

Somló-2006 012 Balogh Laszlo 345Kitaibel tanösvény

A tanúhegyen számos geológiai érdekességgel találkozhatunk: kötélfonatos láva, ragyás bazalt és kukoricaköves bazalt jellegzetes felszínét vizsgálhatjuk a tanösvény nyomvonalán. Azt is megtudhatjuk, hogy itt miért nem találkozunk a más tanúhegyeken oly jellemző bazaltorgonákkal. A hegy “szoknyáján” meghonosított szőlők és gyümölcsösök harmonikusan élnek együtt a Somló „koronáját” ékesítő, értékes élőhelyekkel, melyeket gazdag képanyaggal ismertetnek a tanösvény táblái. A Somló bazaltjából kialakult talaj is hozzájárul a napjainkban egyre jobban megbecsült „somlai borok” különleges zamatához. A Szent István-kilátóból délre tekintve a Balaton-felvidék dimbes-dombos tája tárul elénk, északra fordulva azonban merőben más a kilátás: a környezetéből magányosan kiemelkedő „szigethegyet” a Kisalföld sík vidéke veszi körül.

További információ itt.


Fonyód térsége

Utazás

Ha a geoparkba indul, és ha teheti, kérjük vegye igénybe a környezetet és természeti értékeinket hosszú távon legkevésbé terhelő közösségi közlekedést! Utazása megtervezéséhez a legfontosabb menetrendeket itt talája:

Hivatalos vasúti menetrend

Hivatalos helyközi autóbusz menetrend

Balatoni kompmenetrend

Balatoni hajómenetrend

 

Geotúrák, geoesemények

július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
augusztus 2024
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra